HISTORIA

Historia diety Cambridge sięga roku 1960 kiedy Dr Alan Howard – naukowiec z Uniwersytetu w Cambridge zainteresował się problemem otyłości. Rozpoczął wnikliwe badania różnych metod redukcji masy ciała.W 1968 roku we współpracy z Dr Ian McLean-Baird ze szpitala West Middlesex, zorganizował w Wielkiej Brytanii pionierskie przedsięwzięcie - Narodowe Sympozjum Otyłości.

Przeprowadzony projekt badawczy doprowadził do stworzenia nowych formuł żywieniowych, które opierały się na następujących wytycznych:

  • Ubytek masy ciała charakterystyczny dla głodówki, ale bez efektów ubocznych
  • Odpowiedni poziom białka zapobiegający ubytkowi beztłuszczowej masy ciała
  • Odpowiedni poziom węglowodanów sprzyjający łagodnej ketozie oraz eliminujący poczucie głodu
  • Odpowiedni poziom witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych pomagający zachować dobry stan zdrowia.

Zastosowanie pierwszej opracowanej formuły, wykazało znaczną utratę masy ciała, a dalsze prace technologów żywności poprawiły smaki i doprowadziły do uzyskania produktów Cambridge w pełni gotowych do odsprzedaży. Efekty i bezpieczeństwo diety przebadano zarówno na pacjentach indywidualnych, jak i w warunkach klinicznych.

Badanie wykazało trzy ważne czynniki:

  • Znaczny spadek wagi
  • Łatwość przyswajania formuły przez pacjentów
  • Bezpieczeństwo pacjentów stosujących dietę

Przeprowadzone badanie pozwoliło rozpropagować dietę w klinikach otyłości w Londynie i Cambridge. Bezpieczeństwo stosowania diety zostało potwierdzone dodatkowymi, niezależnymi badaniami przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii, USA i innych krajach Europy. Dieta Cambridge została wprowadzona do sprzedaży w Wielkiej Brytanii w 1984 roku.

Obecnie produkty Cambridge dostępne są w ponad 25 krajach na świecie. Ekspansja rozpoczęła się w 1985 roku na terenie Danii, a następnie w Europie Zachodniej: Niemczech. Francji. Szwecji i Norwegii. Kilka lat później produkty Cambridge zostały wprowadzone na rynek belgijski, austriacki, islandzki, maltański. W Europie wschodniej zapoczątkowano sprzedaż diety Cambridge w 1993 roku, począwszy od Polski, poprzez Czechy i Rosję. W 1995 roku wprowadzono markę do Azji: m.in. do Singapuru, Malezji, Tajlandii, Filipin, Indonezji, Hong Kongu oraz Tajwanu. Od 1995 pozyskano dystrybutorów na środkowym wschodzie: Oman, Libia, Turcja i Egipt. Po drugiej stronie Atlantyku, dieta Cambridge rozwinęła sieć dystrybucji w Kanadzie, Brazylii, Meksyku. Natomiast w Stanach Zjednoczonych produkty sprzedawane są pod marką „Dr Howard’s success”.

Dystrybucja produktów Cambridge w Polsce
rozpoczęła się w 1993 roku, kiedy firma Hol-Trade Sp. z o.o. nawiązała ścisłą współpracę z Cambridge Manufacturing Company Limited.

Grupa lekarzy oraz pracowników Hol-Trade Sp. z o. o. została wówczas przeszkolona w zakresie zastosowania Programu Cambridge jako możliwości walki z rosnącym w Polsce problemem otyłości. Twórca diety - Prof. Alan Howard był kilkukrotnie prelegentem podczas wykładów na Międzynarodowym Zjeździe Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych w Krakowie oraz na konferencji prasowej w Warszawie. Udzielił również wielu wywiadów Polskiemu Radiu i TV.

Obecnie Hol-Trade Sp. z o. o. jako wyłączny dystrybutor Cambridge w Polsce prowadzi systematyczną edukację swoich konsultantów w zakresie zasad prawidłowego żywienia i sposobu stosowania diety zgodnie z prawem polskim i unijnym.

Konsultanci współpracujący z firmą to przede wszystkim specjaliści tacy jak: lekarze, farmaceuci oraz dietetycy. W zespole Cambridge znajdują się również osoby, które już wygrały z własną nadwagą i chcą pomóc innym. Firma organizuje nabór Konsultantów oraz prowadzi dla nich systematyczne szkolenia, które przygotowują do bezpośredniego kontaktu z klientami. Warsztaty dotyczą ogólnych aspektów otyłości wraz z jej zagrożeniami zdrowotnymi, a także poprawnego zastosowania programu Cambridge, jego modyfikacji, monitoringu procesu odchudzania i sposobu umiejętnego wyjścia z diety. Szkolenia dodatkowe dla Konsultantów prowadzone są przez grupy trenerskie oraz autorytety świata medycznego przy współpracy z ośrodkami medycznymi w Polsce. Taka formuła zapewnia uzyskanie pełnej wiedzy na temat produktów, samej diety oraz daje gwarancję profesjonalnej obsługi klientów.

Przedstawiciele Cambridge pracują we wszystkich większych miastach na terenie całej Polski. W przypadku konieczności dodatkowych konsultacji przedsiębiorstwo korzysta również ze specjalistycznych gabinetów lekarskich zajmujących się odchudzaniem i zaburzeniami metabolicznymi.

W 2009 roku zostało otworzone w Warszawie pierwsze Centrum Cambridge, które funkcjonuje jako ośrodek szkoleniowy oraz miejsce spotkań Konsultantów. Klienci mogą tam uzyskać poradę dietetyczną i lekarską oraz zakupić produkty. Idea powstania Centrum spotkała się z dużym zainteresowaniem, co zaowocowało otwarciem w 2010 roku w Katowicach kolejnej tego typu placówki.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów oferta Cambridge jest systematycznie powiększana o nowe rodzaje i smaki produktów.

Dystrybucja w Gliwicach i okolicach.
W 2008 roku po szkoleniu zakończonym Certyfikatem Diety Cambrige do grona konsultantów dołączyła Ewa Cebula. Konsultantka załączyła w Gliwicach Strefę Cambridge, w której każda osoba chcąca zrzucić zbędne kilogramy może może liczyć na jej pomoc co dzięki dużej wiedzy podpartej wieloletnią praktyką przyniesie zamierzone efekty.

W Strefie Cambridge dostępne są "od ręki" wszystkie oferowane przez Cambridge Weight Plan produkty w ilościach zapewniających rozpoczęcie Planu Cambridge już w dniu konsultacji.

logo_dc
ahoward
siedziba
wafle
pudelka